Blanka Brožová

OVOCE STROMŮ RAJSKÝCH II
25. 11. – 22. 12. 2009

Současná výstava je plná vůní, květů a barev. Když vstoupíte, překvapí vás kontrast mezi tepem Starého Města a hájemstvím ztišené krásy, které se před vámi v dílech Blanky Brožové otevře. Obrazy lístků, květů, plodů, vše v opojné barevnosti a magičnosti, jež nám příroda nabízí. Proč jsme tak fascinováni tímto světem přírody? Je to snad tím, že jsme od něj čím dál tím více izolováni a tvoříme součást dnešního přetechnizovaného světa.
I dříve v minulosti se tyto motivy zachycovaly: římské mozaiky s vegetabilní tématikou, bohatá barokní zátiší, pečlivé zobrazování rostlin v herbářích, atd. Umělecký pohled se však v současné době změnil směrem k hlubší psychologii. Díla se stávají osobní výpovědí tvůrce. Vkládá do nich mnohem více svého vnitřního univerza a citu. Jsou zrcadlem autorova ega. Jako by v nich zkoumal své DNA.
Blanka Brožová jde touto cestou, plnou vnitřního napětí a vlastní zodpovědnosti. Na dnešní výstavě s názvem „Ovoce stromů rajských II“ představuje dvě polohy své tvorby z let 2007-2009. Tělesnější a živočišnější v cyklu plodů, křehčí a senzitivnější v souboru čajových lístků a květin. Tyto linie přitom konvergují, jako se sbíhají i v autorčině životě.
Do obrazů ovocných plodů, ať už jde o granátové jablko, fík, vzácnou mangostanu lahodnou či litchi, vdechla své osobní poselství, fascinaci kontrasty. Křehkost a tvrdost se tu setkávají, jako často v člověku. Jak sama autorka přirovnává: „Čím křehčí nitro, tím tvrdší slupka, to bývá, že?“ Pozorně zkoumá tvarové detaily plodů a objevuje v nich netušenou živočišnost a sexuální náboj.
Výchozí inspiraci jí přitom poskytlo holandské barokní „Zátiší s citronem“ od Jana van de Velde. Brožová ovoce vyjímá z klasicky pojímané kompozice zátiší jako „nature – morte“, osvobozuje ho, monumentalizuje a objevuje jeho erotičnost. Celkový účin umocňuje intenzivní, ve valérech rozehrávanou červenou (cyklamen) barvou. Nové technické prostředky a postupy, s nimiž experimentuje, jí umožnily povýšit kresbu pastelem na obraz.
V cyklu čajových lístků a nejnovějších kompozicích s motivy květů postihuje vnitřní stav věcí, něžnou, senzitivní stránku ženství. Kompozici odhmotňuje, nechává vyznít okrově-fialový kolorit. Vytváří mozaiku či labyrint přírodních tvarů. „Je to duch oproštěný od těla, od sexuality. Prostě si brouzdá, léta…“
Obrazy Blanky Brožové jsou plné kontemplativní energie, sametové jemnosti, ale zároveň profesionální jistoty. Prožívá je celou svou bytostí a ač sama drobná a křehká, je pevná ve svých kritériích a úsudcích.

Rea Michalová

BLANKA BROŽOVÁ
Narozena 3. ledna 1971 v Jablonci nad Nisou

Studium
1986 - 1989 výtvarná škola Václava Hollara v Praze
1990 - 1996 Akademie výtvarných umění v Praze, škola kresby prof. Jitky Svobodové
1991 - 1995 Teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze
1993 - 1994 Královská Akademie výtvarných umění v Bruselu atelier malby

V současné době se věnuje volné tvorbě a vede soukromý výtvarný atelier orientovaný především na výuku kresby. Spolupracuje na vzdělávacích projektech scénického tance, které v sobě spojují pohyb a výtvarno. Žije a pracuje v Jablonci nad Nisou.